A photo inside a lab at MRIGlobal which is being renovated by McCownGordon Construction.

MRIGlobal Lab Renovation and Conference Center

Project Case Study
MRIGlobal is dedicated to improving the overall health, safety, and well-being of people through scientific and engineering research. Through a design-build delivery, McCownGordon and PGAV Architects are completing a multi-phased laboratory renovation and conference center at their headquarters in Kansas City, MO.

Client

MRIGlobal

Processes

Building Information Modeling
Safety
Preconstruction
Collaborative Delivery

City

Kansas City, MO

A photo of a lab at MRIGlobal.

In phase 1, the team is completing a renovation of 1,700 square feet of underutilized office space on the third as biological diagnostics and research laboratory including a robotics and a clinical laboratory improvement amendments (CLIA) laboratory. The scope of work also includes major demolition, asbestos abatement, spray fireproofing, new MEP Systems including a new AHU, laboratory casework, biosafety cabinets, and new finishes.

A photo of a lab at MRIGlobal which is being renovated by McCownGordon Construction.

Phase 2 includes the renovation of 7,130 square feet of third-floor lab and office space to be demolished and re-built into a large bio-lab area including cell culture, virology, immunology, and genomics sequencing laboratories. The central corridor is pushed to the outside wall to maximize space and new MEP systems installed including replacement of an existing AHU, laboratory casework, walk-in controlled environment rooms, biosafety cabinets, and new finishes.

Phase 3, the 21,500 square feet Science Education Conference Center, will create a new front door for MRIGlobal to the public and visitors, promoting MRIGlobal as a regional and community destination for STEM-related education, conferences and community events. A combination of new construction and a renovation, the center features a 300-person conference room, two 30-person classrooms, a 20-person executive board room, a catering kitchen, a dedicated entrance, reconfiguring of the parking lot, and underground storm detention.